Bästa fisken till påskafton

Ska man följa kyrkans traditiioner, så är det idag, långfredag som man ska äta fisk. Ishtys är fisk på grekiska, samma konsonanter som i Kristus.

Det berättas hur tidiga kristna, som ofta var förföljda av romarna, försiktigt med foten ritade en båge i sanden när man träffade någon man inte kände. Var då denne också kristen ritade han en båge som skar den första just i formen av en stiliserad fisk.

I den katolska kyrkan äter man mest fisk under fastan, men året om just varje fredag till minne av korsfästelsen.

Själv äter jag helst fisk på påskafton, det i form av laxsida i ugn med romsås. Fisken brukar jag handla på sydfisk.se. Har förberett den redan inför morgondagen. Nedan hittar du receptet om även du vill göra den tills imorgon.

Laxsida i ugn med romsås

900 g delikatesspotatis
ca 1 kg laxfilé
salt
peppar
1 kruka dill
Romsås
2 dl crème fraiche
50 g löjrom eller ishavsrom
1 tsk färskpressad citronjuice
Sallad
1 fänkål (à ca 300 g)
250 g grön sparris
125 g rädisor
65 g babyspenat
Dressing
1 kruka gräslök
1 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 150°C.

Koka potatisen.

Putsa laxen. Krydda med salt och peppar och lägg laxen på en plåt eller i en ugnsform.

Hacka dillen och strö över laxen. Sätt in laxen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills fisken har en innertemperatur på 54°C.

Romsås: Blanda crème fraiche och rom och smaka av med salt, peppar och citronjuice.

Sallad: Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Ansa och hyvla sparrisen och rädisorna. Blanda alla grönsaker med spenaten.

Dressing: Hacka gräslöken och blanda med citronjuice och olivolja. Krydda med salt och peppar. Blanda salladen med dressingen.

Servera laxen med romsås, sallad och potatis.

15 apr 2022