Garn dammar - så är det

Alla som stickar regelbundet har dammråttor hemma. Det är inte så konstigt eftersom gran skapar damm. Har man då dessutom husdjur och kanske barn så blir det ju ännu lite värre med smuts under möblerna. Ofta ser man dem inte förrän det är dags att flyttstäda eller storstäda inför en storhelg eller något. Men som min farmor alltid sade - det man inte ser, ser ingen annan heller! 

Tips för att få hemmet mer dammfritt

Men, som en person som stickat i många år så har jag ju lärt mig en del knep för att minimera det här problemet. Nu delar jag med mig av de bästa tipsen jag har för att undvika för mycket dammråttor under bokhyllan:

  • Ha ett rum där stickningen sker. Genom att ha alla garner i samma rum och inte sticka överallt så blir det mindre damm i de övriga rummen. Det kanske är lite tråkigt att sitta ensam och sticka när resten av familjen ser på TV - så använd detta tips med förnuft. 
  • Vädra ofta och länge. De små partiklar som lossnar från garn flyger omkring ett tag innan de landar och blir damm. Genom att öppna fönstren på vid gavel släpper du ut dem och slipper dammet inne. 
  • Städa ofta. Om du vill sticka var du vill, och inte känner för att vädra varje dag så kan du helt enkelt acceptera dammet och istället städa lite oftare. Eller leva med att det är dammigt. Det är ju inte fraligt så länge du inte har allergier eller astma. 
6 Nov 2021