Handarbete för barn

Danskan Emilie Konge Breindal fick barn 2014 och kunde till sin besvikelse inte hitta kläder och saker till sitt barn som hon var nöjd med. Det hon främst saknade var barnprodukter av hög kvalitet som var tillverkat av ekologisk bomull och som är giftfritt.

Konge Greindal bestämde sig för att designa och tillverka produkterna själv. När hennes son sov satt hon i sin källare och skapade. Det hela ledde till att hon startade företaget Konges Slöjd. Att ha med ordet slöjd i namnet ska antyda att det rör sig om högkompetent hantverk.

Hennes koncept och design blev snabbt omtyckt och nu säljer hon till återförsäljare i hela världen. Trots det vilar designen på skandinavisk grund. Avsikten var att göra barnprodukter som tilltalar föräldrar i Norden. Stilen visar sig vara mer universell än så.

När man tittar på några av signaturprodukterna ser man vilket gediget handarbete det handlar om. Det mjuka djuret med en skallra är stickat, sytt och broderat. Det finns inget på detta mjukislejon som kan göras bättre. Kvalitén är på topp. Man kan syna sömmarna och granska broderierna.

Människor som älskar att handarbeta och gärna gör fina saker till sina barn, barnbarn eller vänners barn. Även om man är riktigt duktig på att sticka och sy tar det åtskilliga timmar att göra ett mjukisdjur som det på bilden. Om man räkna med material och en skälig timersättning blir det dyrt.

Det är, för den som kan uppskatta vad handarbete kräver, inte konstigt att produkter från Konges Slöjd är dyra. De är väldigt välgjorda vilket tar lite extra tid. De är dessutom tillverkade av bästa tänkbara material. Man får vara beredd att betala för det bästa.

Det finns fler danska märken som satsar på handarbete för barn. Liewood gör många stickade gosedjur och speldosor. Franck & Fischer gör virkade speldosor och skallror i form av roliga djur. I det senare fallet är det en äldre man som virkar tigrar, isbjörnar och åsnor. De är så söta samtidigt som man blir knäsvag av den höga kvalitén.

Barn behöver få uppleva och ha mer kvalitetsprodukter. Leksaker mm av gediget hantverk är bland det bästa ett barn kan få. Fler borde inse det.

24 Dec 2019