Viktigt tänka på en del saker när det ska lånas pengar

låna pengar

Alla av oss kommer troligen i kontakt med någon form av lån, minst en gång i livet. Om inte annat för att köpa en bostad, vilket oftast är det största och mest vanliga lån privatpersoner har. Men vad ska man tänka på när man ska låna pengar då? Det finns en sida på nätet som är bra att använda. De jämför lån på olika sätt. De säger bland annat detta: Låna pengar? Ditt lån jämför alla låneformer och visar bästa räntan 2019. Just att få en bra ränta är en mycket viktig del att tänka på när det är ett lån som ska tas. Ju högre ränta desto mer kostar ett lån för dig.

Bestäm hur mycket du ska låna

En sak du bör göra tidigt är att bestämma hur mycket du ska låna. Låna inte mer pengar än vad du behöver. Det eftersom att det i slutändan kan bli dyrare för dig. Sen är det bra att välja rätt sorts lån med! På den sidan vi nämnde innan står det; Blancolån till låg ränta, vi jämför och hittar det billigaste blancolånet 2019. Så är det ett sådant lån du vill ha, jämför dem noga.

Det finns ju idag många olika kreditgivare och banker att vända sig till när det ska lånas pengar. Du som lånar pengar måste även vara säker på att du kan betala tillbaka ditt lån. 

De som lånar ut pengar, de kollar alltid av att du har en bra kreditvärdighet med. De vill ju försäkra sig om att du kan betala tillbaka. De har olika krav, läs mer om det på Svd. De gör då en kreditupplysning på dig. Det kan vara via UC eller via andra upplysningsföretag. Ju fler UC du har, blir sämre för dig och din kreditvärdighet, så det är bra att tänka på. 

Ett lån bör vara långsiktigt hållbart. Kolla den effektiva räntan som visar lånets totala kostnader, inklusive avgifter.

Hur välja bank eller kreditinstitut?

Hur vet man då vem man ska låna av? Det finns flera jämförelsesajter på nätet varav en som jag redan nämnt ovan här. Det finns ju dels långivare men även så kallade låneförmedlare som man kan använda sig av. Fördelen med en låneförmedlare är att de har flera banker och kreditgivare anslutna  men det görs bara en enda kreditupplysning. Du behöver alltså bara göra en ansökan och få förslag från flera olika ställen. 

Vad du ska låna pengar till avgör en hel del av vem du ska låna. Är det ett större lån som ett bolån så kan det vara bra att vända dig till den bank du redan är kund hos till exempel. Det om de kan erbjuda den bästa räntan med mera. Är det ett mindre lån, för oförutsedda avgifter eller för en resa, så finns det andra alternativ. Samma sak om du tänker köpa en bil, då är det bra att satsa på ett så kallat billån.

Oavsett vilket lån du behöver är det som sagt alltid ändå bra att jämföra räntor, villkor och sådana saker. Det så att du inte betalar för mycket i slutändan.

 

15 Aug 2019