Garntrollet

Garntrollet var en blogg som drevs av Ulricha, och den var igång mellan januari 2012 till april 2013. Ulricha bodde strax utanför Stockholm med en sambo samt en katt. Dessutom var hon fadder till Djurhjälpens katter. Hennes intressen var att sticka, virka och sy, samt att hon gärna spann eget garn när tid fanns till detta. Ulricha har tidigare pluggat på universitetet och då studerat litteraturvetenskap och idéhistoria. Dessutom hade hon även genomgått en utbildning inom layout, grafisk och vektorgrafik.

Ulricha tyckte mycket om att vara i skogen och tog sig gärna ut och skådade efter fåglar. Hon tyckte om marmelad, avokado, naturgodis och Sean Beans röst, fast som hon skrev, kanske inte allt samtidigt. Ulricha drömde även om att resa till Asien, men var flyggrädd, så istället funderade hon på att satsa på en tågresa genom Englands landsbyggder.

Månadens intervju. December 2007 på stickamera.se var just om Ulricha . Här berättade hon om sin stickning, när hon började, vad hon tycker om att sticka och vad som inspirerar henne.

Garn dammar - så är det

6 nov 2021

Alla som stickar regelbundet har dammråttor hemma. Det är inte så konstigt eftersom gran skapar damm. Har man då dessutom husdjur och kanske barn så blir det ju ännu lite värre med smuts under möblerna. Ofta ser man dem inte förrän det är dags att flyttstäda eller storstäda inför en storhelg eller något. Men som min farmor alltid sade - det man inte ser, ser ingen annan heller! 

Tips för att få hemmet mer dammfritt

Men, som en person som stickat i många år så har jag ju lärt mig en del knep för att minimera det här problemet. Nu delar jag med mig av de bästa tipsen jag har för att undvika för mycket dammråttor under bokhyllan:

  • Ha ett rum där stickningen sker. Genom att ha alla garner i samma rum och inte sticka överallt så blir det mindre damm i de övriga rummen. Det kanske är lite tråkigt att sitta ensam och sticka när resten av familjen ser på TV - så använd detta tips med förnuft. 
  • Vädra ofta och länge. De små partiklar som lossnar från garn flyger omkring ett tag innan de landar och blir damm. Genom att öppna fönstren på vid gavel släpper du ut dem och slipper dammet inne. 
  • Städa ofta. Om du vill sticka var du vill, och inte känner för att vädra varje dag så kan du helt enkelt acceptera dammet och istället städa lite oftare. Eller leva med att det är dammigt. Det är ju inte fraligt så länge du inte har allergier eller astma. 

Piffa upp dina fönster

24 sep 2021

Våra hem, de inreder och dekorerar vi på många sätt. Det vi ofta glömmer av, det är våra fönster. Vill du byta ut dem först? Läs mer här. I fönstren är det oftast bara ett par krukor med blommor, men det går ju göra bra mycket mer än det! Addera personliga föremål, lek med ljusstakar, skapa stilleben med växter i fokus eller gör egna DIY-prylar att ställa/hänga/lägga där.

Bra tips för dina fönster

Tavlor i ramar är inte bara till för att pryda hemmets väggar. Placera en, eller flera, tavlor i fönstret. Det är riktigt snyggt. Du kan kombinera det med snygga växter. Eller så har du en snygg klängväxt i fokus istället. 

Ett fönsterbräde är bra för att ha en massa olika saker på. Du kan placera fina böcker, vackra saker du gillar eller strandfynden från i somras. Personliga detaljer och andra saker är inte heller det fel!

Miniväxter trivs underbart i fönstret. Skapa genomtänkta och harmoniska miljöer genom att placera flera miniväxter tillsammans. Använd flera av samma sort eller blanda för en levande blandning.

Att inreda i fönstret betyder inte att belamra. Tänk på att endast satsa på väl utvalda detaljer och enstaka prydnader, som gärna får spridas ut längs med fönsterbrädan. Byt ut objekten då och då för känslan av förnyelse utan att rubba på balansen.

Du kan inreda dina fönster efter årstid, säsong eller högtid. Nu i höst är det vackert med höstlöv och andra arrangemang.

Att bygga ett garnskåp

15 sep 2021

Ni vet, att ha garnnystan högt och lågt och även virknålar, stickor och allt annat, det är inte så lyckat. Det är bra att ha allt samlat. En del väljer att ha det i en korg, men har man väldigt mycket garn kan det vara smart att skaffa sig ett bra garnskåp. Det så att alla saker får plats på ett och samma ställe. Här finns snickare från Flen, om du behöver hjälp med att snickra. För det gäller ju att vara händig om man ska snickra ihop sig ett skåp.

Använda ett färdigt skåp

Det är ju inte ett måste att bygga ett eget skåp för garn, om man inte vill. Visst, bygger du det, så kan du ju få det som du vill ha det samt även få det platsbyggt. Men, det går ju även välja att använda dig av ett vanligt skåp. Kanske ett du redan har hemma, eller så köper du ett. Du kan köpa nytt på typ IKEA, eller varför inte fynda på loppis, en gammal skänk eller så. Sedan göra om den, ge den lite ny färg och så.

Ett skåp med glasdörrar är bra med, för då kan du se vad du har utan att ens behöva öppna upp dörrarna om du inte vill.

Det finns så klart även andra bra sätt att förvara garn och tillbehör. På nätet kan du få en massa smarta tips kring bra förvaring.

Skapa en hobbyhörna

15 sep 2021

Oavsett om du gillar att sticka, virka, sy, snickra, pyssla eller annat, så är det inte fel att ha ett eget hörn för att kunna göra det, samt för att kunna förvara dina olika tillbehör. Det bästa är så klart att ha ett eget rum i huset att använda, men det kanske inte finns. Om du har ett garage med värme eller en källare, så kan du med fördel använda dig av dessa ytor. Behöver du el, kan en inverter vara smart att satsa på,klicka här för att läsa mer om sådana. Har du bara en liten lägenhet eller ett litet hus, ja då kanske du kan dela av ett av rummen, för att göra en egen hobbyhörna.

Ha en plats för din hobby

En del väljer att sitta i soffan eller vid köksbordet när de ska göra sitt pyssel eller annat. Nackdelen är ju att man måste ju då ta fram och ta bort alla sakerna, varje gång! Det är inte fel att ha ett ställe där alla saker kan ligga framme utan att de är ivägen. Ett hörne av ett rum kan räcka. Sätt dit ett bra bord och stol, samt avgränsa med hjälp av bokhylla eller ett skynke. Du får helt enkelt skapa din hobby hörna i den mån av plats du har. Men ofta går det i alla fall att få en liten del av hemmet att verka som just det!

Dags att göra något åt mina håriga ben

26 jun 2020

Genom åren så har jag alltid använt mig av rakyvel för att raka benen. Men, det blir ju typ stubb direkt, i stort sett dagen efter. Jag har många gånger funderat på att göra en vaxning av benen. Men inte kommit mig för att boka in något. Det är ju det där med att hitta rätt salong och allt.  Pratade dock med en kompis, som hittat en sida som heter Timecenter. På denna sida så skriver man i vad det är man söker och i vilken stad man söker det. Så man kan skriva till exempelvis vaxning i rutan med tjänst och Göteborg i rutan med stad. Sen sök och så kommer det upp ett antal salonger. Dessa har även omdömen satta av andra kunder.

Släta ben vore inte fel

Fördelen med att vaxa benen är ju att de håller sig släta längre. Det är ju bra när det är så, särskilt under sommaren då jag gärna har shorts eller kjol eller klänning. Att slippa tänka på att raka benen varje vecka vore ju bra. Så jag ska nog leta upp nåt ställe där jag kan vaxa benen och se om det passar mig. Sen se hur lång tid det tar innan det växer ut igen, så att det är värt att göra det. Finns ju vax att köpa och göra hemma, men känns bäst att göra det på salong, i alla fall första gången.

Katten ska också vara varm

19 feb 2020

Jag har en liten katt med kort päls och under dessa kalla vintermånader fryser hon väldigt lätt. Det tog lång tid innan jag kom på att man ju såklart kan sticka en tröja till katten också - att man liksom inte ens tänkt tanken tidigare visar på hur snäv tankebana man faktiskt besitter. 

Jag kollade läget på Youtube och hittade en video som jag fastnade för och jag är nu mitt i projektet. Snön verkar ju inte ge med sig i år så det är hög tid att min fyrfotade lilla vän får sig en varm tröja så hon inte behöver huttra under promenaderna.

Nytt badrum vore skoj

4 feb 2020

Ge mig ett par nystan med garn, en virknål och ett par stickor så kan jag skapa nästan vad som helst. Ge mig en hammare och det blir kaos! Eller ja, kanske inte kaos, men bra blir det inte heller. Jag drömmer om att renovera badrummet i år och även om jag skulle vilja säga senare att jag gjort på egen hand så är det nog säkrast att anlita experter. Det finns en tanke och en idé om hur ett framtida badrum ska se ut, och den största skillnaden är att allt kakel ska bytas ut och att det blir helt andra färger. Däremot är jag inte helt säker på huruvida det blir ett badkar, eller bara en dusch. 

Vem som helst kan inte göra det

Det är lätt att tro att alla snickare skulle kunna ta påsig ett sånt här jobb men så är det faktiskt inte. Jag läste lite på en hemsida hos ett företag som utför badrumsrenoveringar i Uppsala och Stockholm och där förstod jag att det är rätt viktigt att de som gör jobbet har rätt behörighet. Sen får man ju inte glömma att man måste få dit både en elektriker och rörmokare innan allt är klart. Väljer du rätt firma som renoverar badrum så kommer de att fixa detta åt dig och du kan bara luta dig tillbaka och vänta på att få använda ditt nya badrum. 

Lappteknik

2 jan 2020

 

Lappteknik (kallas även skarvsömnad, patchwork) är en textil teknik där mindre tygbitar sys ihop till större föremål, till exempel täcken och dukar. Det ursprungliga syftet med lappteknik var att ta tillvara tygspill från annan sömnad. Detta utvecklades genom att tygbitarna syddes ihop i olika mönster, så att föremålen blev dekorativa. Wikipedia

Konsten att sy lapptäcken har antagligen funnits så länge som människan har kunnat sy och det har funnits några småbitar att sy ihop.
I Sverige, så kommer de äldsta lapptäcken man känner till från medeltiden. För länge sedan var tyg dyrt och svårt att framställa, så då återanvände man det man hade hemma eller det man lätt kunde få tag på. Nordamerika är det land, där lapptäcksömnad har en speciell status. De tidiga emigranterna tog med sig konsten att sy och att täcksticka från sina hemländer. Eftersom det var svårt att få tag på tyg i sitt nya hemland så var varje tygbit tvungen att användas för att få ihop täcken att skydda familjen mot vinterkylan.
Lappsömnaden utvecklades under mitten av 1800-talet, då bomullstygerna blev allt vanligare. Hemvändande svenskamerikanskor kom att lära ut tekniken att sy lapptäcken under 1900-talet eller så berättade man om det i sina brev hem. Även under 1930-talet, då det var depression, så sydde man lapptäcken. Nu var tryckta bomullstyger så billigt att de användes som mjölsäckar. Dessa återanvändes sedan för att sy klänningar eller lapptäcken.

Handarbete för barn

24 dec 2019

Danskan Emilie Konge Breindal fick barn 2014 och kunde till sin besvikelse inte hitta kläder och saker till sitt barn som hon var nöjd med. Det hon främst saknade var barnprodukter av hög kvalitet som var tillverkat av ekologisk bomull och som är giftfritt.

Konge Greindal bestämde sig för att designa och tillverka produkterna själv. När hennes son sov satt hon i sin källare och skapade. Det hela ledde till att hon startade företaget Konges Slöjd. Att ha med ordet slöjd i namnet ska antyda att det rör sig om högkompetent hantverk.

Hennes koncept och design blev snabbt omtyckt och nu säljer hon till återförsäljare i hela världen. Trots det vilar designen på skandinavisk grund. Avsikten var att göra barnprodukter som tilltalar föräldrar i Norden. Stilen visar sig vara mer universell än så.

När man tittar på några av signaturprodukterna ser man vilket gediget handarbete det handlar om. Det mjuka djuret med en skallra är stickat, sytt och broderat. Det finns inget på detta mjukislejon som kan göras bättre. Kvalitén är på topp. Man kan syna sömmarna och granska broderierna.

Människor som älskar att handarbeta och gärna gör fina saker till sina barn, barnbarn eller vänners barn. Även om man är riktigt duktig på att sticka och sy tar det åtskilliga timmar att göra ett mjukisdjur som det på bilden. Om man räkna med material och en skälig timersättning blir det dyrt.

Det är, för den som kan uppskatta vad handarbete kräver, inte konstigt att produkter från Konges Slöjd är dyra. De är väldigt välgjorda vilket tar lite extra tid. De är dessutom tillverkade av bästa tänkbara material. Man får vara beredd att betala för det bästa.

Det finns fler danska märken som satsar på handarbete för barn. Liewood gör många stickade gosedjur och speldosor. Franck & Fischer gör virkade speldosor och skallror i form av roliga djur. I det senare fallet är det en äldre man som virkar tigrar, isbjörnar och åsnor. De är så söta samtidigt som man blir knäsvag av den höga kvalitén.

Barn behöver få uppleva och ha mer kvalitetsprodukter. Leksaker mm av gediget hantverk är bland det bästa ett barn kan få. Fler borde inse det.

Broderi

22 okt 2019

Broderi (franska broderie troligen ursprungligen ett germanskt ord) är ett hantverk, en textil teknik, där man med tråd eller garn syr på tyg eller annat mjukt (eller hårt med förborrade hål) material med hjälp av en nål. Andra dekorativa föremål som pärlor, läder, filt eller plastmaterial som paljetter kan användas. Syftet med broderi är rent dekorativt; man vill göra tyget vackrare. Wikipedia

Broderi har funnits lika länge som människan har kunnat göra egna tyger. Broderi finns i många olika varianter. Idag broderar man över hela världen, men troligen har det sitt ursprung i Kina och den Främre Orienten.
Man har hittat fynd av broderier i Sverige, som härstammar från 800-900 talet. Det innebär att dessa broderier är från Vikingatiden. Kring år 1000 är dock det år, som broderiet tar fart i Europa. Det har och göra med att den kristna kyrkan växte sig större och kungamakten blev större. För att demonstrera sin makt och visa sin rikedom, så beställde man både kläder, väggbonader och dukar med broderier.
Broderiet kom att bli ett folknöje istället för ett överklassnöje kring sekelskiftet 1900. Nu kom det postorderkataloger och mönstertidningar som gjorde att alla mönster och broderitekniker fick en större spridning. Dessutom övergick man till att brodera på grövre och billigare material än silke som var dyrt.

5 skäl till att sluta röka

25 sep 2019

Sluta röka av rätt anledningar

Alla rökare har nog hört folk säga att de borde sluta, och det är klart att 99% av alla som röker egentligen inte vill röka. Hade de aldrig fastnat så hade de nog varit väldigt nöjda med det. Men, att få höra från folk att man borde fimpa för gott får ofta motsatt effekt. Det gäller att hitta motivationen på egen hand. Jag har 5 saker som kan få dig att välja att sluta röka:

  1. Rökare luktar illa
  2. Rökare tappar smaksinne och luktsinne
  3. Det är dyrt att röka
  4. Du kan få KOL som är en hemsk sjukdom
  5. Det börjar bli svårt att hitta plaster där man FÅR röka idag

Har du bestämt dig?

Dessa fem skäl, och säkert 100 till, borde få de flesta rökare att välja bort ciggen. Men det är svårt. Jag vet av egen erfarenhet att det är svårt att bryta ett beroende och ett beteende över en natt. Själv testade jag att använda en sån där elcigarett för att få bort det värsta suget. Man häller i e-juice i dem som gör att man får i sig lite nikotin, och sen drar man ner på dosen tills man kan vara helt utan. Det kanske inte funkar för alla, men för mig funkade det kanonbra. Nu är jag rökfri, men det går inte en dag utan att jag blir röksugen. När det blir jobbigt så tar jag fram min elcigarett och puffar lite grand, så stillas behovet snabbt. 

Virka mormorsrutor

22 aug 2019

Det är en dröm för de flesta som börjar virka, och om det inte är en dröm från början så blir det i regel efter bara ett litet tag. Med mormorsrutor kan man göra fantastiska kreatiopner - främst filtar - och anpassa dem efter sin egen smak. En filt av mormorsrutor gör sig bra på vilken soffa som helst - för att inte snacka om hur gullig den är i en barnvagn.

Lär dig sticka mormorsrutor med hjälp av denna videotutorial, och sätt igång!

Viktigt tänka på en del saker när det ska lånas pengar

15 aug 2019

låna pengar

Alla av oss kommer troligen i kontakt med någon form av lån, minst en gång i livet. Om inte annat för att köpa en bostad, vilket oftast är det största och mest vanliga lån privatpersoner har. Men vad ska man tänka på när man ska låna pengar då? Det finns en sida på nätet som är bra att använda. De jämför lån på olika sätt. De säger bland annat detta: Låna pengar? Ditt lån jämför alla låneformer och visar bästa räntan 2019. Just att få en bra ränta är en mycket viktig del att tänka på när det är ett lån som ska tas. Ju högre ränta desto mer kostar ett lån för dig.

Bestäm hur mycket du ska låna

En sak du bör göra tidigt är att bestämma hur mycket du ska låna. Låna inte mer pengar än vad du behöver. Det eftersom att det i slutändan kan bli dyrare för dig. Sen är det bra att välja rätt sorts lån med! På den sidan vi nämnde innan står det; Blancolån till låg ränta, vi jämför och hittar det billigaste blancolånet 2019. Så är det ett sådant lån du vill ha, jämför dem noga.

Det finns ju idag många olika kreditgivare och banker att vända sig till när det ska lånas pengar. Du som lånar pengar måste även vara säker på att du kan betala tillbaka ditt lån. 

De som lånar ut pengar, de kollar alltid av att du har en bra kreditvärdighet med. De vill ju försäkra sig om att du kan betala tillbaka. De har olika krav, läs mer om det på Svd. De gör då en kreditupplysning på dig. Det kan vara via UC eller via andra upplysningsföretag. Ju fler UC du har, blir sämre för dig och din kreditvärdighet, så det är bra att tänka på. 

Ett lån bör vara långsiktigt hållbart. Kolla den effektiva räntan som visar lånets totala kostnader, inklusive avgifter.

Hur välja bank eller kreditinstitut?

Hur vet man då vem man ska låna av? Det finns flera jämförelsesajter på nätet varav en som jag redan nämnt ovan här. Det finns ju dels långivare men även så kallade låneförmedlare som man kan använda sig av. Fördelen med en låneförmedlare är att de har flera banker och kreditgivare anslutna  men det görs bara en enda kreditupplysning. Du behöver alltså bara göra en ansökan och få förslag från flera olika ställen. 

Vad du ska låna pengar till avgör en hel del av vem du ska låna. Är det ett större lån som ett bolån så kan det vara bra att vända dig till den bank du redan är kund hos till exempel. Det om de kan erbjuda den bästa räntan med mera. Är det ett mindre lån, för oförutsedda avgifter eller för en resa, så finns det andra alternativ. Samma sak om du tänker köpa en bil, då är det bra att satsa på ett så kallat billån.

Oavsett vilket lån du behöver är det som sagt alltid ändå bra att jämföra räntor, villkor och sådana saker. Det så att du inte betalar för mycket i slutändan.

 

Varifrån kommer katterna?

22 jul 2019

Ja, varifrån kommer katterna som vi har som husdjur? Vi vet ju att hundarna har avlats från vargarna och blivit tama med tiden. Men hur är det med katterna? Vilka var deras vilda förfäder?

De första kattliknande köttätarna utvecklades för cirka 35 miljoner år sedan. Då var de inte mycket större än våra huskatter och man tror att de kan ha levt i träd. För ca 20 miljoner år sedan ersattes de av en annan art som fanns i hela Europa, Nordamerika och Asien. Genom att studera fossiler har man sätt att den arten var ungefär lika stor som en nu levande puma. Den tamkatt vi ser idag, trodde man förut var en hybrid mellan en afrikansk vildkatt och djungelkatt, men det har nu, genom genetiska analyser visat sig vara fel. Den domesticerande katten härstammar endast från den afrikanska vildkatten och det finns inga inslag av andra arter. Så svaret på frågan, är liksom för människans ursprung; vi kommer alla från Afrika – mänsklighetens vagga!

Maken funderar på jägarexamen

28 jun 2019

jägare

Min make har ju fågelskådning som en stor hobby, men det senaste har han pratat om att han skulle vilja lära sig att jaga. För att få jaga, så krävs det ju dock att man tar en jägarexamen, så att man kan allt som har med det där att göra. Det är ju inte bara att ta på sig jaktbyxor, låna en bössa från ett vapenskåp och börja skjuta. Det krävs ju en utbildning. Maken har börjat umgås med en gammal barndomskamrat igen och han är tydligen jägare. Så kan tänka mig att det är han som påverkat min man. Men jag ska inte hindra honom från att testa, det kanske är hans grej ändå. Även om jag har svårt att se att han ska klara av att skjuta ett djur. 

Sedan krävs det andra saker

När man har tagit sin jägarexamen så är det ju även andra saker en jägare behöver. Licens för vapnet till exempel. Vapen ska förvaras i vapenskåp, som är godkända, samt att man även behöver en massa utrustning och kläder. Såg att det går att köpa jaktbyxor på nätet till exempel. Men först kanske det är bra att han övar att skjuta för att klara av en examen, samt läsa på teori med för det ingår ju det med. Jag tycker det är bra att man får göra prov, så att inte vem som helst kan gå ut och jaga för att de bara känner för det. Det känns tryggare. 

← Äldre inlägg